Začínáte podnikat? Jste na trhu krátce? Přemýšlejte, jak správně vybrat!

JSTE NA TRHU KRÁTCE A POTŘEBUJETE ÚČETNÍ SLUŽBY? PŘEMÝŠLEJTE, NEŽ SI VYBERETE ÚČETNÍ FIRMU! ÚČETNICTVÍ JE DNES NEDÍLNOU SOUČÁSTÍ KAŽDÉ FIRMY A JEHO JEDNOTLIVÉ ÚKONY A SLUŽBY NEJSOU JEDNODUCHÉ, OD PŘIHLÁŠENÍ NA SOCIÁLNÍ SPRÁVU, ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNU, PŘES PŘIHLÁŠENÍ K DANI AŽ PO ZALOŽENÍ S.R.O. A S NÍM SPOJENÝCH DOKLADŮ A SMLUV, KTERÉ PO VÁS STÁT A FINANČNÍ ÚŘAD BUDOU CHTÍT.

V první řadě by každá spolehlivá a kvalitní účetní firma měla splňovat tyto podmínky:

  • Účetní firma by měla na trhu působit již nějakou dobu

Je to důležité proto, abyste si mohli u jejích stávajících klientů ověřit, jak jsou s prací a výsledky spokojeni, případně abyste si mohli o této firmě zjistit informace na webu a Facebooku. Ale tady pozor. Některé méně úspěšné firmy mohou na web dávat nepravdivé údaje, proto je důležité zjišťovat si informace hlavně u stávajících klientů.

  • Účetní firma by měla být pojištěna proti chybě zaměstnanců

Chybovat je lidské, ale pro vás je důležité, pokud by přeci jen k nějaké účetní nebo daňové chybě došlo, aby finanční následky nedopadly na vás a vaši firmu, ale na účetní, která tuto chybu způsobila.

  • Výhodou je, pokud se účetní firma neskládá pouze z jednoho zaměstnance

Pokud totiž tento jeden zaměstnanec onemocní, vaše firma se může dostat do problému, jestliže včas nepodá daňová přiznání a tvrzení. Navíc, jak se říká, víc hlav víc ví a v případě účetnictví a daní je velmi důležité mít s kým probrat aktuální problém a s kým se poradit.

  • Výhodou je, pokud firma disponuje vlastním daňovým poradcem

Účetní nemusí nutně ovládat všechny daňové aspekty a v případě nejasností se může obrátit na firemního daňového poradce. Tím pádem vám odpadají další náklady za konzultaci u daňového poradce. Zároveň může daňový poradce nebo advokát zastupovat tolik firem, kolik chce. Na rozdíl od běžné účetní, která může mít plnou moc na neomezené zastupování u jednoho správce daně pouze u jednoho klienta.

  • Zaměstnanci účetní firmy a její prostory by měli působit příjemně

Pokud se máte s někým pravidelně stýkat a řešit s ním důležité věci (předávání dokladů, řešení účetních problémů), nechcete, abyste na schůzku šli s obavami nebo jinými nepříjemnými pocity.

Jak celý proces nastavit?

Nejdříve byste si měli zjistit kontakt na více účetních firem a domluvit si u nich nezávaznou schůzku. Při té zjistíte, jak na vás zaměstnanci a prostředí firmy působí a samozřejmě i to, co by vás jejich služby stály. V případě, že tento krok necháte až na poslední chvíli, se vám může stát, že z časových důvodů si budete nuceni najmout firmu, se kterou už po prvním jednání nebudete úplně spokojeni.

Článek připravila ing. Helena Komersová – Vilikusová, účetnictví Bilance.

Nejčtenější

Nejnovější

Novinky státní správy

Ekonomické zpravodajství

Copyright © 2024 Bilance - Ing. Helena Komersová Vilikusová