Jak celý proces nastavit?

Nejdříve byste si měli zjistit kontakt na více účetních firem a domluvit si u nich nezávaznou schůzku. Při té zjistíte, jak na vás zaměstnanci a prostředí firmy působí a samozřejmě i to, co by vás jejich služby stály. V případě, že tento krok necháte až na poslední chvíli, se vám může stát, že z časových důvodů si budete nuceni najmout firmu, se kterou už po prvním jednání nebudete úplně spokojeni.

Pokud absolvujete tyto schůzky a firmu si vyberete, je důležité včas písemně vypovědět smlouvu stávající účetní firmě. Výpovědní doba je bod, který je v každé smlouvě stanoven jinak, a pokud byste tuto výpovědní dobu nedodrželi, riskujete, že vaše stávající účetní firma bude trvat na dodržení výpovědní lhůty a bude vám fakturovat i za období, které ale už nezpracovávala.

A zde musím upozornit, že právní nárok na to má a v případném soudním sporu by pravděpodobně vyhrála, i když to morálně v pořádku není. A vás a vaši firmu by to zbytečně finančně zatížilo.

Ideálním obdobím na změnu účetní firmy je právě září či listopad. Většina smluv má dvouměsíční výpovědní lhůtu, a protože prosinec se zpracovává až v lednu, stávající účetní firma by vám měla dodělat účetnictví za rok 2015 a rok 2016 by již začala zpracovávat nová účetní firma.

Článek pro Vás zpracovala paní ing. Helena Komersová Vilikusová – Bilance účetnictví.

Celý článek na https://portal.pohoda.cz/pro-podnikatele/uz-podnikam/jak-se-pripravit-na-prechod-knove-ucetni-firme/

Nejčtenější

Nejnovější

Novinky státní správy

Ekonomické zpravodajství

Copyright © 2024 Bilance - Ing. Helena Komersová Vilikusová